mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Ezek a tények a Rumbach – Együttélés Házáról

2018-12-11 20:20:21
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, a majdani funkciók és tartalmak megalkotása olyan felelősséget helyez vállunkra, amelyet nemcsak eleink, de a jövő generációi felé is viselnünk kell. Természetes és jogos igény a közvélemény időközönként hiteles tájékoztatása a projekt aktuális helyzetéről.


rumbachcikk_kom.jpg

A függetlennek nem mondható Figyelő hetilap „jóvoltából” az utóbbi napokban felélénkült az érdeklődés a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában folyó beruházás tartalmi és pénzügyi kérdései iránt.

A zsinagóga a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) tulajdona. Felhatalmazása alapján felújítását és egy újszerű kiállítás létrehozását a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) az állami támogatás címzettjeként végzi.

A zsinagóga felújítására és az ott elhelyezésre kerülő „Együttélés Háza” munkacímű kiállítás megvalósítására a MAZSIHISZ a Miniszterelnökségtől és az Emberi Erőforrások Minisztériumától négy ütemben öt támogatási szerződés keretében 2015 óta összesen 3,167 milliárd forint összegű támogatásban részesült. A magyar kormány és a MAZSIHISZ között olyan megállapodás született, amelyben szövetségünk magára vállalt egy komoly szakértelmet kívánó felújítási és kiállítás kivitelezési feladatot. Vállalta, hogy a létrehozandó kiállítás olyan koncepció alapján születik meg, amely az együttélés történelmi múltjának bemutatásán túl szolgálja majd a társadalmi párbeszédet. 

A MAZSIHISZ a közpénzek felhasználásakor mindenkor a jó gazda gondosságával, a közbeszerzési és egyéb hatályos jogszabályok előírásainak megfelelően jár el, amit az eddig lefolytatott hatósági ellenőrzések igazoltak. A projekt megvalósításába bevont szereplőket – az értékhatárok figyelembevételével – közbeszerzés útján választottuk ki. A mintegy nettó 2 milliárd Ft összegű kivitelezői szerződés és a kapcsolódó pályáztatás anyaga az interneten bárki számára elérhető. A támogató felé tájékoztatási kötelezettségünknek az előírások szerint eleget tettünk. A projekt összetettségéből adódóan a tervezésnek vagy a kivitelezésnek – a projekt egészét nem veszélyeztető – kisebb csúszásait időben jeleztük. Kérelmeinket rendre jóváhagyták, a munkálatok mindvégig a támogatók tudtával és megerősítésével folytak és zajlanak.

Minden alapot nélkülöznek a projekt elszámolásával kapcsolatos állítások. A támogatási összeg megállapítására, annak folyósítására nem egy támogatási szerződés keretében, nem egy összegben, hanem különböző ütemekben került sor. Az I. ütem pénzügyi és szakmai elszámolásáról elfogadó határozattal rendelkezünk, a projekt II. üteméhez több hónapja megküldött elszámolásainkkal kapcsolatban pedig további hiánypótlást a támogató nem tartott szükségesnek – az elfogadó határozat megküldése az ő kompetenciájuk.

A MAZSIHISZ minden államilag támogatott beruházás esetében fokozott körültekintéssel jár el. Példaként: a szegedi műemlékzsinagóga felújítására a MAZSIHISZ 950 millió Ft támogatásban részesült. Miután a szakmai programban vállalt homlokzati munkákat alacsonyabb összegből valósítottuk meg, kezdeményezésünkre a támogató jóváhagyásával a fennmaradó összegből belsőépítészeti munkálatokat is elvégezhettünk, a támogatás maradványösszegét pedig visszafizettük a Miniszterelnökség részére.

A Rumbach zsinagóga felújítása során kizárólag a maradéktalanul elvégzett, a műszaki ellenőr és a projektmenedzser által igazolt teljesítéseket fizetjük ki a rendelkezésünkre álló pénzügyi forrásból, és ezzel akkor számolunk el a támogató felé, amikor a támogatási szerződés szerint annak határideje van. A projekt során a MAZSIHISZ eddig minden elszámolási kötelezettségének határidőben eleget tett.

rumbachcikk_kom_2.jpg

A funkcióját társadalmi munkában ellátó Heisler András elnök a Rumbach projekt pénzügyi lebonyolításában semmiféle döntési kompetenciával nem bír, a közbeszerzési pályázatok bírálatát ellátó bizottságokban tudatosan nem vesz részt, ugyanakkor a MAZSIHISZ vezetőjeként természetesen hozzájárul a projekt tartalmi ügyeinek kialakításához és felügyeletéhez. A személyét érő támadások alaptalanok, a Figyelő címlapján démonizált ábrázolása elszomorító, és rendkívül ártalmas nemcsak a zsidó közösség, hanem az egész magyar társadalom számára is.

A kiállítás koncepciója négy éves folyamatos párbeszéd és fejlesztés eredményeképpen a rendelkezésünkre áll. A kiállítási forgatókönyvet a MAZSIHISZ által felkért szakértőkkel véleményeztetjük.  A kiállítási forgatókönyv – amely a kiállítás koncepcióján alapszik – mostanra jutott abba a fázisba, hogy a felkért szakértőkből és a Rumbach projekt vezetéséből összeálló stáb véleményezze és véglegesítse.

Terveinket nem övezi köd és titkolózás. A résztvevők megfontolt hozzáállását a projekt érzékenysége indokolja, hiszen a sokat megélt épület súlyos történelmi emlékek terhét cipeli. Az egykor meggyalázott, szakrális és közösségi funkciójától megfosztott, magára hagyott, majd ismét felkarolt műemlék mind történelmi, mind építészeti és kulturális szempontból felbecsülhetetlen értéket képvisel. Felújítása, a majdani funkciók és tartalmak megalkotása olyan felelősséget helyez vállunkra, amelyet nemcsak eleink, de a jövő generációi felé is viselnünk kell.

A tervezett kiállítás szakít a megszokott „elmesélő installációk” hagyományával, helyette interaktív tereket és élményeket teremt a legmodernebb technikák segítségével. A kiállítás által mindenki felismerheti különbözőségeinket, miközben megértheti értékrendünk közös alapját.  A történelmi Magyarország területén élő zsidó emberek magukat izraelita vallású magyarnak vallották. Ez az identitás nem szembenállást, meghasonlást eredményezett a magyarországi zsidóságban, hanem bizalmat, amellyel közösségünk a magyar nemzet épüléséhez járult hozzá. Hangsúlyozzuk, hogy a zsidó-nem zsidó együttélés fogalompár nem sugallhat szembenállást. Nyilatkozatainkban ezzel kapcsolatban nincs semmiféle ellentmondás.

A kiállítás célja a magyar történelem együttes feldolgozása, a múltbéli megrázó események közös kiértékelése, megértése, a társadalmi megbékélés, a gyógyulás lenne. A projektet és alkotóit érő méltatlan támadás árt ennek a folyamatnak, és ellentétes a támogató kezdeményezésének legalapvetőbb céljaival. 

MAZSIHISZ Kommunikáció
 

A témával kapcsolatban érdemes elolvasni a HVG cikkét, az írás ide kattintva olvasható el.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008