mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Nick Cave nem ért egyet az Izraelt bojkottáló művészekkel

2018-12-13 15:39:06
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Nick Cave nem támogatja az Izrael ellen a zsidó állam palesztin-politikája miatt meghirdetett zenészbojkottot – olyannyira nem, hogy a világhírű énekes és zeneszerző a közelmúltban éppen azért adott két koncertet is Tel-Avivban, hogy kiálljon azon zenésztársai mellett, akiket szerinte a bojkott hívei megszégyenítenek és hallgatásra kényszerítenek.


nickcave.jpg

A november végén Izraelben két koncertet is adott Nick Cave és együttese, majd hamarosan a művész személyét és zenekarát hamarosan számos bírálat érte azon zenészek részéről, akik úgy vélik: amíg Izrael elnyomja a palesztinokat, addig külföldi muzsikusoknak nem szabad színpadra lépniük a zsidó államban.

A bírálatokra Nick Cave azt válaszolta: „nem támogatom a jelenlegi izraeli kormányt, ugyanakkor azt sem vagyok hajlandó elfogadni, hogy az izraeli föllépésem hallgatólagos kiállás volna a kabinet politikája mellett”. Hozzátette, hogy a palesztin konfliktusnak és a palesztinok szenvedésének egy széles körű és igazságos megoldás vethet véget, amelynek mindkét fél akarata szükséges.

Mint mondta, nem azért szánta rá magát a tel-avivi koncertekre, hogy kiálljon bármiféle politikai entitás mellett, hanem azért, hogy támogassa azokat a zenészeket, akiket a bojkott hívei szégyenbe hoznak és hallgatásra kényszerítenek.

Nick Cave-t főleg Brian Eno támadta, akinek a bírálataira a zenész így reagált: Brian Eno a zenész szerint egy hős, aki számára nagyon fontos, esszenciális műveket hozott létre. Ugyanakkor Nick Cave föltette neki a kérdést: meg kellene vizsgálni, hogy miképpen jutottunk el odáig, hogy egyes zenészek nyílt levelekben próbálják megfélemlíteni azokat a művésztársaikat, akik nem értenek egyet velük.

Brian Eno az ügyről többek között azt nyilatkozta: a bojkott nem a zenészek elhallgattatásáról szól, hanem arról, hogy szerinte nem szabadna hagyni, hogy a művészek az izraeli politikai propaganda részeivé váljanak.

Cikkünk forrása ide kattintva
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008