mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Van ortodox zsidó Mikulás? De még mennyire, be is mutatjuk

2018-12-13 11:24:55
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Rick Rosenthal nem egyszerűen ortodox zsidó és hivatásos Mikulás, de még Mikulás-iskolája is van, igaz, szombaton nem fogad el pénzt a fellépéseiért.Ki ne segítene egy gyereknek? – kérdezi a 66 éves atlantai, ortodox zsidó Mikulás. Szerinte csak jobb zsidó lesz attól az ember, hogy örömöt okoz a keresztény, vagy egyszerűen csak nem zsidó gyerekeknek. A népek fénye vagyunk-idézi Ézsaiást, az a dolgunk egyebek mellett, hogy boldoggá tegyük a nem-zsidókat.

Rick Rosenthal már nem hobbi-Mikulás, hanem konkrétan ez a szakmája, képzéseket is tart leendő Mikulásoknak az outfitre vonatkozó fontos tudásról, hogy hogy kell egy önmagát komolyan vevő Mikulásnak kinéznie, egészen a munkajogi kérdésekig, hogy mindenkinek meglegyen minden papírja, amelyekkel Mikulásként praktizálhat.

A karrierje úgy kezdődött, hogy 16 évesen bageleket akasztgatott Mikulásnak öltözve keresztény barátai karácsonyfájára viccből. Aztán úgy maradt, rendszeresen beöltözött Mikusának barátai kedvéért, 7 éve pedig főállású Mikulássá vált.

Amikor a szülei halála után a gyászidőszakban, az előírásoknak megfelelően szüneteltette a borotválkozást, egy kisgyerek a Mikulásnak nézte és így a zsidó vallás előírásai tették őt hivatásos Mikulássá, ezt az élményt követően döntött úgy 59 évesen, hogy további aktív éveiben mással nem kíván foglalkozni.

Az Északi Fény Mikulás-iskolán kívül ügynökséget is működtetnek, amelyek Mikulásokat közvetít ki az erre vágyó családoknak.

A legnagyobb forgalmat természetesen év végén bonyolítják vállalkozásai, de év közben is folyamatosan hívják szülinapi zsúrokra és még eljegyzései partikra is, mert van, aki azt akarja, hogy a Mikulás, sőt az ortodox zsidó Mikulás is tanúja legyen annak, ahogy összekötni ígéri az életét örökre partnerével.

Szerinte a Mikulásban mindenki megbízik, mert mindenki gyerekkora óta ismeri, az Alzheimer-kóros idős emberek is felismerik, amikor már a párjukat sem, ez sok szép és megindító pillanat forrása. Sokszor pedig fájdalmas Mikulásnak lenni. Egy kisfiú egyszer a halott testvére számára kért ajándékot tőle.

Szerinte a Mikulás amerikai kulturális ikon, semmi probléma nincs azzal, ha egy zsidó bújik a bőrébe. Isten éltesse 120 évig a zsidó Mikulásokat.

A The Times of Israel írása alapján
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008