mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Szeret e bennünket édesapánk? – Jó Szombatot

2018-12-14 14:09:40
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:34 óra, a Szombat királynője 16:45 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Vájigás” (Mózes 1. 44:18-47:27.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

j__szombatot_05_27.jpg

Sokat gondolkozik azon a zsidó hagyomány, miért nem küld életjelet magáról József Egyiptomból. Amíg szolga és börtönben van, nyilván nincs erre módja. Viszont azután, hogy Egyiptom alkirálya lesz, nyugodtan megtehetné, sőt, amikor gyereke születik, hálát ad azért, hogy Isten elfelejttette vele atyja házát.

Egészen idáig úgy tudtuk, hogy József különösen szereti apját, ahogy Jákob is mindenkinél jobban szereti őt. Viszont a történet azzal indul, hogy Jákob egyedül küldi ki Józsefet a testvéreihez, miközben tudja jól, hogy gyűlölik őt.

Hogy engedhette védtelenül közéjük a kicsit?

Talán ez a kérdés is megfordult József fejében, talán azt gondolta, hogy mégsem szereti őt Jákob, mert nem is volt nagyon szeretetreméltó. Nagyképű volt és érzéketlen, félt, hogy az apja is meg akart szabadulni tőle, ahogy a testvérei. Ezt tartotta talán tisztelteltben, ezért nem jelentkezett. Azt hitte, mindenki utálja és nem akart zavarni.

Tényleg miért engedte őt el Jákob?

Azért, mert ő maga is féltett gyerek volt, akinek el kellett mennie otthonról a világba, helytállni, megváltozni, önmagává lenni, es tudta, hogy ettől Józsefet sem mentheti meg: nem tudjuk megspórolni a fájdalmakat azoknak, akiket szeretünk, Józsefnek rá kellett lépnie a saját útjára es így is lett. Tanulság ez minden zsidó anyuka és apuka számára: engedd el őket. József sem tudta, hogy az elengedés az igazi szeretet, ezért félt, hogy nem szereti őt az édesapja. Ebben hetiszakaszban, amikor elsírja magát testvérei önfeláldozásán, megtudja, hogy Jakob életben van és szereti őt, persze, hogy szereti.

Vagyis nekünk is meg kell tanulni elengedni a szüleink kezét a Biblia szerint Nyugi, minden rendben ők is szerettek, szeretnek minket. Tényleg, egészen biztosan.

Jó szombatot kívánunk!

(Jonathan Sacks rabbi írása alapján)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008