mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

XII. Piusz pápa és a zsidók David Dalin rabbi szemével

2018-12-15 18:34:53
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Vatikán második világháborút megelőző politikája és a vészkorszak alatt tanúsított, visszafogott magatartása miatt máig bírált XII. Piusz pápa megítélésével foglalkozik Pápai Lajos új tanulmánya. Az írás a Vallástudományi Szemle e héten megjelent, XIV. évfolyamának 3. számában olvasható.Máig megosztja a közvéleményt és a korszak kutatóit Vatikán állam második világháború alatti zsidópolitikája, mert kérdéses, hogy az akkori pápa, XII. Piusz, valamint az általa vezetett katolikus egyház mit (és mit nem) tett az üldözöttek megmentéséért.  

E témában íródott Pápai Lajos nyugalmazott római katolikus püspök XII. Piusz és a zsidók című írása, amelyben a szerző David Dalin amerikai rabbi és történész egyik, magyarul még nem olvasható könyvét elemzi.  David Dalinnak a volt vatikáni államfő védelmében íródott munkája angolul 2005-ben jelent meg The Myth of Hitler's Pope – How Pope Pius XII Rescued Jews from the Nazis (Hitler pápájának mítosza – Hogyan mentett XII. Piusz zsidókat a náciktól) címmel, a 2007-es francia kiadás pedig a Pie XII et les juifs – Le mythe du Pape d'Hitler (XII. Piusz és a zsidók – Hitler pápájának mítosza) címet kapta.

Pápai Lajos a tanulmányában többek között azt írja: XII. Piusz első (Summi pontificatus című) enciklikája egyértelműen elítélte a nácizmust, kifejezetten megemlítve a zsidókat. Megjegyzi, hogy amikor a pápa Rómában fogadta Joachim von Ribbentrop német birodalmi külügyminisztert, a találkozó folyamán tiltakozását fejezte ki Belgium, Hollandia, Luxemburg megszállása, valamint a francia zsidók deportálása miatt. A tanulmány szerzője szerint a pápa „1942 karácsonyán kifejezte égő aggodalmát” azon százezrek iránt, akik nemzetiségük vagy fajuk miatt lettek kijelölve halálra vagy a megsemmisítésre.

A tanulmány David Dalon azon fejtegetésével zárul, hogy XII. Piusznak méltó emléket kellene állítani Izraelben azért a szolgálatért, amelyet teljes emberséggel végzett az európai zsidóság érdekében.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008