mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Szomorú, de Köves Slomó vezető rabbi folyamatosan nem mond igazat

2018-12-20 19:30:18
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Érthetetlen, miért gondolja, hogy az izraeli médiumokban úgysem számítanak a tények, és hogy kívüle senki nem ért ivritül. Érthetetlen, miért nézi le annyira Izrael polgárait, meg a magyar zsidókat, hogy azt hiszi, nekik bármit füllenthet. Érthetetlen miért csinál ilyet egy jámbor rabbi egyáltalán.Köves Slomó mostanában nem a nagyvonalúságával igyekszik kitűnni. Nagy haknikörutat indított az izraeli médiában, hogy a Mazsihisz-t új terepen szidalmazhassa. Idáig semmi gond, van, akinek az építő munka okoz örömet, és van, aki rabbiként ennek ellenkezőjében látja kiteljesedésének útját. Jól elleszünk kettecskén, ha mi dolgozunk, ő meg szidalmaz bennünket, csak azt szeretnénk kérni, hogy a hantázást legyen szíves abbahagyni.

A minap egy izraeli rádióadás vendége volt Köves vezető rabbi, és ismét nem tudott ellenállni a hamukázás csábításának. Mihelyt kiteszi a lábát a magyar médiatérből, messziről jött emberként kezd viselkedni, aki azt mondhat szerinte, amit csak akar. Sorra vesszük, mely kijelentéseiben kóborolt el az igazságtól, remélve, hogy kicsit már ő is bánja az egészet. Persze, ha nyilvánosan elnézést kér, mi boldogan elfogadjuk, és gazdagodunk egy happy enddel most, amikor éppen József történetéről, a megbocsátásról olvasunk a Tórában.

Köves rabbi interjújában a MAZSIHISZ-t reform hitközségnek nevezi. Bár ő sértésnek szánja, mi nem vesszük annak, a reformzsidóság része Izrael közösségének, de a Mazsihisz történetesen nem reformzsidó szervezet, és ezt Köves Slomó pontosan tudja. Mibe kerülne neki igazat mondani? Ilyen apró dolgokon érdemes elkezdeni, hogy egyre jobban belejöjjön és a végén szinte magától megy majd neki az igazmondás.

Szerényen hagyja Magyarország rabbijaként neveztetni magát, amire igazán semmi oka és alapja nincsen, de legalább vicces. Ezúttal még elmulasztott Magyarország vezető történészeként, a tudományos akadémia elnökeként, a nemzet színészeként, gólkirályként, vezérkari főnökként és miniszterelnökként bemutatkozni, de a trendet figyelve úgy tűnik, hogy mindez már csak idő kérdése. Igazán nem a mi dolgunk, de aggasztó kissé, hogy a vezető rabbin mintha kezdene elhatalmasodni az „önkomolyanvétel” szenvedélye.

rumbachcikk_kom.jpg

Azt állította Köves rabbi, nem tudni, mi történt azzal a 10 millió euróval, amelyet a Rumbach-zsinagóga felújítására és az ott kialakítandó többfunkciós tér kialakítására kapott Heisler és a Mazsihisz. Ebben a füllentésében azonban nem volt elég kreatív, hiszen szövetségese, Schmidt Mária egykori lapjának annak a lejárató cikkére támaszkodott, amelynek állításait már tételesen megcáfoltuk.

Nagyszerű volna, ha Köves vezető rabbi tájékozódna, mielőtt megkérdőjelezi mások tisztességét.

Igazán nincsenek túl magas erkölcsi elvárásaink Köves vezető rabbi úrral szemben, nem akarunk telhetetlennek tűnni, igazán csak annyit kérnénk, hogy a jövőben ilyeneket tényleg ne csináljon. Ne gondolja, hogy bárhol és bármit füllenthet, se magyarul, se ivritül, se angolul. Tudjuk, Köves Slomó szervezetétől folyamatosan fordulnak el hívei, ahogy az 1%-os felajánlások számai is mutatják. Érthető, ha zaklatott kissé, de a hazug rágalmazás ezt a problémát nem oldja meg, csak saját hitelességének visszaszerzése.

Tényleg kezdhetné egy bocsánatkéréssel, mi alig várjuk, hogy megbocsáthassunk neki.

Mazsihisz kommunikáció

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008