mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Az utolsó zsidó város Azerbajdzsánban

2018-12-27 18:28:40
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Az Ynetnews munkatársai hangulatos és tanulságos riportot készítettek az azerbajdzsáni Qirmizi városáról, ahol csak zsidók élnek. Ebből közlünk részleteket.


azer_2.jpg

Az azerbajdzsáni Qirmizi egyik kis kávézójában néhány idős hegyi zsidó cseveg egy erős és cukros te fölött. Juhuro, vagyis kaukázusi zsidó nyelven beszélnek, amely a perzsa és a héber keveréke. Egyikük, egy nagy, fehér bajszú öreg büszkén mutatja a kézfejét, amelyet virágforma tetoválás díszít. „Akkor csináltattam, amikor 20 éves voltam, hogy ha öreg leszek, akkor emlékeztessen a fiatal napjaimra”, mondja.  A kávézóhoz kicsi, árnyékos udvar tartozik két, viaszosvászonnal letakart asztallal, mellette tűzifa, hiszen telente itt, a Kaukázus lábánál nagy a hideg. Egy fűzfa alatt öreg Lada parkol, amely inkább egy bádogdoboz négy kerékkel, semmint autó. Sok ilyen Ladát látni Azerbajdzsánban, amely tele van rendkívül drága luxusautókkal is.

Quirmizi – amelyet oroszul Vörös Falunak hívnak – Izraelen kívül azon két város egyike, amelyet zsidók laknak (a másik Kiryas Joel az amerikai New York államban). Körülbelül 3-4 ezer ember él itt, de délben is üresek az utcák. Sok helyi lakos Moszkvában dolgozik, és csak szabadságra tér haza. A szerencséjének köszönhetően állítólag 3 milliárd dolláros vagyonnal bíró Zerah Ilajev hatalmas háza üresen áll a település központjában. A város mintha sóvárogna valakik és valami után – sóvárog a gyermekek után, akik elköltöztek innen, sóváros az unokák után, akik már Izraelben vagy az Egyesült Államokban élnek. A levegőben érezni a vágyódást a régi napok után, amikor ezt a helyet úgy hívták: a Kaukázus Jeruzsáleme.

azer_3.jpg

De Qirmiziben még mindig van valami, ami virágzik, és ez nem más, mint a temető, ahová remek idegenvezetőnket, Elcsin Mammadovot kísárjük el, aki meg szeretné nézni az anyukája sírját. Az első dolog, amit az utazó szemébe tűnik itt, az a sok-sok arc, ami visszanéz rá a fekete sírkövekről.  Halott férfiak, nők és gyermekek arca.

Azerbajdzsán siíta muszlim ország, a lakosság 25 százaléka az iráni határ mellett él, de az emberek szeretik Izraelt. Nem csak azért, mert Izrael ettől az országtól vesz olajat, és szállít neki fegyvereket (többek közt a Vaskupola rendszert, az azeri és örmény határt védi), hanem azért is, mert a helyi zsidók megbecsült emberek. A fővárosban, Bakuban a zsidók kipában járnak – ami nem olyasmi, amit Párizsban vagy más európai nagyvárosban látni.

A teljes riport ide kattintva olvasható el

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008