mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Dombóvár: Közterületet neveztek el Szenes Hannáról és Pataki Ferencről

2018-12-28 10:37:21
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Életükben csak rövid ideig lehettek együtt, de a dombóvári képviselőtestület döntésének köszönhetően halálukban találkozhattak: Szenes Hannáról egy teret és szerelméről, Pataki Ferenc fejszámolóművészről a mellette lévő utcát nevezték el.


szeneshanna_dombovar.jpg
Szenes Hanna


Dombóvár képviselő-testülete bő egy éve döntött úgy, hogy egy újonnan kialakított utcát Pataki Ferencről neveznek el. A híres fejszámolóművész Dombóvárról indult világhódító útjára, tavaly nyáron 97 éves korában hunyt el, a városvezetés a közterület elnevezésével tisztelgett előtte.

Szenes Hanna 1921. július 17-én született Budapesten, értelmiségi zsidó családba. Közeli rokona volt a dombóvári Sas (korábban Spitzer) családnak, szinte minden vakációját itt töltötte unokatestvéreinél. Itt ismerkedett meg a vele egykorú Pataki Ferenccel, a dombóvári gimnázium tanulójával, a későbbi híres fejszámolóművésszel.

Hanna 1939-ben Palesztinába költözött. 1943-ban elhatározta, hogy Magyarországra utazik és segít a zsidóság kimenekítésében. 1944 januárjában angol katonaként ejtőernyős kiképzésben vett részt Egyiptomban, márciusban a jugoszláv partizánok által ellenőrzött területre dobták le két ejtőernyőstársával. A magyar határt júniusban, Magyarország német megszállása után sikerült átlépniük. Amikor átjutottak a Dráván, Szenes Hannát és társait egy csendőrjárőr elfogta, így a Gestapo fogságába kerültek. A fiatal nőt kegyetlenül megkínozták, majd a nyilas hatalomátvételt követően 1944. november 7-én, Budapesten a Margit körúti fogházban ítélethirdetés nélkül kivégezték.

patakiferenc_dombovar.jpg
Pataki Ferenc


Szenes Hannának ma nagy kultusza van Izraelben, naplóját és írásait több nyelven, köztük magyarul is kiadták, versei közül néhányat meg is zenésítettek. Életéről a világ több országában filmek is készültek, sokan a modern kori zsidó történelem egyik legismertebb hősének és példaképének tartják.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere elmondta: ebből a kultuszból Magyarországra nem sokat lehet érezni, egyetlen közterületről tud, amelyet a hősről neveztek el. Részben ezért döntöttek úgy, hogy a teret Szenes Hannáról nevezik el. Részben pedig azért, mert Hannát gyengéd szálak fűzték fiatal korában Pataki Ferenchez, erről maga a fejszámolóművész mesélt idős korában. A szerelmesek azonban 1939 után nem találkoztak többet.

A város polgármestere ennek tudatában javasolta a képviselőknek, hogy ha már életükben nem tudtak egyesülni, akkor legalább a róluk elnevezett közterületek legyenek egymás mellett. Az önkormányzat tervei között szerepel egy installáció is az új, kialakításra váró terecskén, amely Szenes Hannára és Pataki Ferencre emlékeztet. (pecsistop.hu)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008