mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Wiesenthal központ: A pittsburghi lövöldözés volt a legsúlyosabb antiszemita támadás 2018-ban

2018-12-28 11:47:18
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A tizenegy halálos áldozattal járó pittsburghi lövöldözést ítélte a 2018-as év legsúlyosabb antiszemita incidensének a Simon Wiesenthal Központ (SWC), amelynek csütörtökön közzétett listáján szerepel a palesztinokat segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) és Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője is.
Az SWC listáján első októberi mészárlást egy pittsburghi zsinagógában követte el egy antiszemita férfi.

Második helyen áll Louis Farrakhan, az Iszlám Nemzete nevű afroamerikai vallási és politikai mozgalom vezetője, aki októberben Detroitban tett becsmérlő megjegyzéseket a zsidókra.

Őt követik az amerikai egyetemek horogkeresztekkel való meggyalázásának esetei, valamint Jeremy Corbynt és a pártját, a brit Munkáspártot övező antiszemita megnyilvánulásokkal kapcsolatos botrány.

Az amerikai székhelyű központ a lista ötödik helyére tette az ENSZ palesztinokat segítő ügynökségét, az UNRWA-t, amelyet azzal vádol, hogy olyan iskolai tantervet használ, amely népszerűsíti az antiszemitizmust, elutasítja az Izrael szó megjelenését nyomtatott formában, és nem hajlandó a holokausztról tanítani a diákokat.

Az UNRWA közleményében tudatta, hogy ENSZ-ügynökségként kiáll és aktívan támogatja a világszervezet alapelveit és értékeit, beleértve az alapvető emberi jogok előmozdítását. Ennélfogva határozottan tiltakozik a rasszizmussal való társításuk ellen – áll a közleményben.

A listán megtalálható még az Airbnb szállásközvetítő cég, amelyet novemberben vallási alapú hátrányos megkülönböztetés vádjával beperelt amerikai zsidók egy csoportja amiatt, hogy a vállalat levette kínálatából a megszállt Ciszjordániában található izraeli telepeken lévő, mintegy 200 kiadó lakást.

Az SWC nyilvántartásában szerepel továbbá a német Bank a Szociális Gazdaságért (BfS), amely üzleti tevékenységet folytat az Izrael elleni bojkottot támogató, Zsidó Hang a Békéért nevű, amerikai székhelyű, baloldali aktivistaszervezettel.

A listán szerepel még Gayle Harris amerikai püspök, akit a Simon Wiesenthal Központ azzal vádol, hogy arabok elleni izraeli erőszakról szóló jelentéseket talál ki.

Kilencedik helyen áll a Karolinska Intézet svéd orvosi egyetem, amelynek idegsebészeti vezetője állítólag hátrányos megkülönböztetésben részesített zsidó orvosokat.

A lista utolsó helyén a Pink Floyd egykori brit rockzenekar társalapítója és basszusgitárosa, Roger Waters szerepel, aki Izrael-ellenes aktivista hírében áll, és akit az SWC azzal vádol, hogy átlépte az cionistaellenesség és antiszemitizmus közötti határt. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008