mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Szeretetről, világosságról – Ámosz Oz halálára

2018-12-29 17:52:33
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Életének 79. évében Tel-Avivban elhunyt Ámosz Oz izraeli író, akinek a könyveit eddig több mint 35 nyelvre fordították le. A rákbetegségben meghalt Oz olyan mesterműveket írt, mint a Miháél, Miháél, a Fekete doboz, és napjaink világszerte legnépszerűbb izraeli regénye, a Szeretetről, sötétségről című, önéletrajzi ihletésű könyv, amely a modern Izrael megalapításának idején játszódik.


amoszoz_gy__sz.jpg
Ámosz Oz (Fotó: Librarius.hu)


Milyen beszédes, hogy álmában halt meg a modern Izrael világszerte legismertebb és legnépszerűbb írója! Hiszen Ámosz Oz egész életében álmodott: az volt az álma, hogy létezhet olyan emberi társadalom, amely nem csak hirdeti a megbékélést, de meg is valósítja. Az volt az álma, hogy a szeretet egyszer végre nem csak egy szó lesz a nyelvünkben, hanem alapvető emberi jog, amelyet mindenkinek meg kellene adni. Az volt az álma, hogy történelemből és irodalomból a jövőre nézve nem csak érdemjegyet lehet kapni, hanem örökérvényű leckét, amely közelebb visz minket egy humánusabb világ megteremtéséhez.

S az is milyen beszédes, hogy legismertebb regényének címében ott van ez a szó: szeretet!

Hiszen Ámosz Oz nem csak szerethető író volt, hanem szerethető ember is – márpedig ez a két dolog a legtöbb írónál nem feltétlenül esik egybe. A belőle áradó, megejtő szeretethetőségnek az lehetett a titka, hogy nem csak az írásaiban szerette a humort, de a mindennapokban is, és kinevette azokat, akik nem tudnak saját magukon nevetni.

Magyarországon sokan emlékezhetünk rá személyesen is, mivel 2010-ben ő volt a nemzetközi könyvfesztivál Budapest Nagydíjának díjazottja – az elismerést Demszky Gábor akkori főpolgármestertől vehette át, majd fölolvasták magyar írókollégája, Konrád György méltató sorait. Kicsit a magunkénak éreztük akkor, hiszen Ámosz Oz számunkra is oly ismerős világokat festett a szeretetről, sötétségről. De nem csak mi érezhettük őt a magunkénak, megbecsülték szerte a világon. Franciaországban Femina-díjjal, Németországban Goethe-díjjal és Béke-díjjal tüntették ki, hazájában pedig a létező legmagasabb állami kitüntetés, az Izrael-díj birtokosa lett.

Az igazi birtokosok azonban mi, az olvasói vagyunk, aki neki köszönhetően többet tudunk Izraelről, az emberről, a belső és külső világról, szóval mindarról, amiért ezen a világon élni és halni érdemes. Ámosz Oz az ész és a szív világosságának híve volt, s könyvei révén az is marad örökre. Emlékéből fakadjon áldás.

Kácsor Zsolt

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008