mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Kezdődjék klezmerrel az újév!

2019-01-02 19:31:13
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Hazánk egyik legszebb művészeti létesítményében az ország egyik legjobb klezmer zenekara: a Sabbathsong Klezmer Band az Uránia Nemzeti Filmszínházban Oláh Gergővel ad koncertet január 3-án, csütörtök este 7 órától.


sabbathsong_ujev.jpg

A közép-kelet-európai zsidó hangszeres népzenéből és a Dávid király zsoltáraiból egyaránt merítő Sabbathsong Klezmer Band alkalmat teremt arra, hogy remekül kezdődjék a 2019-es év: a huszonegy éves zenekar a pesti Uránia Nemzeti Filmszínházban lép föl január 3-án, csütörtök este 7 órától.

A Masa Tamás által vezetett banda az előadásaira rendszeresen hív vendégművészeket: míg a tavalyi Zsidó Kulturális Fesztiválon Nyári Károllyal léptek föl a Dohány zsinagógában, ezúttal Oláh Gergő lesz a sztárvendégük. A fiatal Nógrád megyei énekest az egyik kereskedelmi televízió dalversenyének győzteseként ismerte meg a közönség.

Ami a Sabbathsong Klezmer Bandet illeti: ezt a zenekart aligha kell részletesen bemutatni a közönségnek, hiszen az elmúlt két évtizedben a zsidó zenei élet meghatározó együttesévé nőtte ki magát. Masa Tamás annak idején Raj Tamás rabbi biztatására kezdte maga köré gyűjteni muzsikus barátait, mert a rabbi egy alkalmi előadásukat meghallgatva azt mondta neki: ez a zene szívből jön, és érdemes lenne belőle hanglemezt készíteni.

Elhíresült mottójuk az, hogy „Több mint klezmer”. Ennek az a magyarázata, hogy a Sabbathsong Klezmer Band tagjai szerint a zsidóság és kereszténység között, de a zsidó–keresztény értékrenddel szemben is vannak olyan mesterséges válaszfalak és előítéletek, amelyeket le kell rombolniuk. Ez az oka annak, hogy gyakran lépnek föl a rasszizmus, az antiszemitizmus, a gyűlölet ellen szervezett rendezvényeken. Ugyanakkor fontosnak tartják az Izrael melletti kiállásukat azzal hangsúlyozni, hogy Jeruzsálemet tartják az ország egy és oszthatatlan fővárosának.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008