mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Új magyar város született Amerikában: önállósultak a szatmári hászidok

2019-01-03 20:32:59
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Amerika első ultraortodox városa egyúttal az a város is, ahol a legnagyobb a magyar származásúak aránya Amerikában.


newyork_haszidok_1.jpg

Hétfő éjféltől hivatalosan is létezik immár Palm Tree, Amerika első ultraortodox városa, az új év első fejleménye a zsidó világban. A város neve olyan, mintha egy floridai beach elnevezése volna, Pálmafának fogják hívni, a dolog magyarázata azonban az, hogy a Pálmafa név Teitelbaum rabbira kíván emlékeztetni, az ő nevének tükörfordítása: Teitelbaum, Pálmafa, Palm Tree. A település előző neve Kiryar Yoel volt, a Joél Teitelbaum rabbi, az első szatmári rebbe, a múlt század egyik legnagyobb hatású rabbijának neve, aki szintén a történelmi Magyarországról indult és a cionizmus legnagyobb hatású és leghevesebb ellenzői közé tartozott, Magyarországot 1944-ben a Kasztner-vonat utasaként hagyta még el, vagyis egy cionista mentési kísérlet kedvezményezettjeként és New Yorkban építette újra a közösségét. Palm Tree maga is New York államban van.

A függetlenségét kivívó településnek 25 ezer lakosa van, itt él a legtöbb magyar származású ember Amerikában és ez az ország egyik legszegényebb települése is. A szatmári hászidok még az ultraortodoxián belül is a leginkább elzárkózó ágat képviselik, a legzártabb közösségek közé tartoznak.

Ettől különösen menő, hogy Palm Tree közösségének nem csak bulis neve, de még twitter-fiókja is van, aki kíváncsi, hogy mit művelnek saját új városokban a magyar eredetű ultraortodoxok, itt követheti őket és a dolgaikat.

Hajrá Palm Tree, hajrá magyar zsidók!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008