mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2023. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Ma 80 éves Korda György, aki fél kézzel győzte le a Beatlest

2019-01-04 10:20:56
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Az elmúlt hosszú évtizedek közkultúrája, vagyis Magyarország nem érthető meg ennek a ma 80 éves Dob utcai kisfiúnak a megértése nélkül.


kordagy__rgy.jpg

A magyar Tom Jones vagy a magyar Karel Gott, aki a VII. kerületben látta meg Isten éltető napvilágát, kiskereskedő szülők gyermekeként. Idő hiányában már nem tudták 5-6 éves korában a Dunába lőni a nyilasok, így volt módja végigbukdácsolni iskoláin és megkísérel bejutni a Színművészetire. Megfogadja édesapja tanácsát, hogy ne Kleinként fusson neki a felvételinek, ilyen névvel nem lehet jól érvényesülni Magyarországon. Az első ötlete a Károlyi György volt, de aztán eszébe jutott, hogy a Károlyi név is terhelt. Így született ez a szép előkelő verzió: Korda. Korda György. A felvételi viszont nem sikerült, kihullott a harmadik rostán. Nem igazán találta a helyét fizikai munkásként, de szerencsére gyorsan megszabadulhatott, amikor kiderült, hogy tud énekelni. És most már minden stimmelt, érkeztek a ’60-as évek és – tavaly volt 52 éve – a tévé táncdalfesztiváljai is elindultak, amelyek, ma már tudjuk, örökké tartó ismertséget szereztek kegyeltjeiknek, köztük, talán legelsősorban, Korda Györgynek. Hiába volt a ’60-as évek a Beatles, a rockzene időszaka, hiába jött még megannyi váltás a zenei közízlésben, Korda György maradt a saját színpadán és csak azért nem mondhatjuk, hogy újra divatba jött, mert egy percig sem ment ki a divatból. És nem, nem újult meg, nem haladt a korral, egyáltalán nem csinált semmit, csak énekelt és ez éppen elég volt. Szeretni kell, ennyi az egész – foglalta össze filozófiáját.
 


Nem romantikus szerelmes volt, hanem gáláns udvarló. A látszólag idegesítő nyafogás, a Bocsánat, hogyha kérdem, nem gyászolja az elmúlt szerelmet, hanem stratégiákat dolgoz ki a kedves visszahódítására. Korda György azért és úgy énekel még 70-en felül is, hogy elbűvöljön, meghódítson, levegye a lábáról a hallgatóságát. Az a titka, hogy folyvást szerelemes. Amorózó művész, daloló Don Juan – ez az, ami valóban Tom Jones és Karel Gott rokonává teszi. Senkit nem érdekel, mi az, amit énekel tulajdonképpen, a sorok, ha olvasnánk őket, teljesen érdektelenek vagy komikusak volnának. De Korda 52 éve, az első Táncdalfesztivál megrendezése óta udvarol nekünk velük, új és újabb generációknak. „És Téged újra várnálak, a karjaimba zárnálak, a Te csókjaidból nekem soha nem elég”- ezt énekli állítólag faképnél hagyott szerelmesként. Ugye értik? Nem arról dalol szívettépően, hogy neki milyen nehéz egyedül, hanem azt kérdezi, „hogy bírod nélkülem”? Ki tud ilyen elképesztő szemtelenségnek ellenállni? Nem is bírjuk nélküle sehogyan egyáltalán. „Addig kérlek, amíg nem jössz, Lady N”.
 

Bocsánat, hogyha kérdem 52 évvel ezelőttről:


Igenis elmondhatja, hogy „a Beatles semmi jelentőséggel nem bírt a pályám szempontjából. Amellett, hogy nagyon élveztem a dalaikat, nem lettem a rajongójuk”. Értik? Azt mondja, azt meri mondani ez a csodálatos ember a Beatles-ről, hogy tulajdonképpen elmegy, nem is olyan rossz. Nem egy Lady N, nem egy Lady Karneval, de megjárja. Így élte túl, ezzel a kedves magabiztossággal a nemzetközi gettót éppen úgy, mint az elmúlt 60 évet, felülve a vissza-visszatérő retróhullámokra. Nem igaz, hogy az életkor nem erény, csak állapot. Aki ebben a szegény, sokat kínlódott országban nem csak megélt 79 évet annak ellenére is, hogy némelyek már kora gyerekkorában azon igyekeztek, hogy ne élje meg, hanem még derűs is tudott maradni és még másoknak is örömet okozott bő fél évszázadon keresztül, az igenis büszke lehet az aktuális születésnapjára:
 


A Jóisten éltesse még nagyon sokáig, az amorózók úgysem öregszenek: „Újra visszatér a tangó, újra lesz szerelmes szép szó, én megtalállak Téged, Lady N”.
 


Kapcsolódó írásunk

Bálint gazda és Korda György is fát ültetett Izrael tiszteletére
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008