mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Szeptember « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Térj meg egy nappal halálod előtt – Jó Szombatot

2019-01-04 14:40:51
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


joszombatot_01_04_2.jpg

A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:47 óra, a Szombat királynője 16:59 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Váéra” (Mózes 2. 6:2–9:35) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Isten az Egyiptomot sújtó csapások során megkeményíti a Fáraó szívét, hogy ne engedje el a zsidó népet. Aztán megbünteti őket azért, amit Ő maga idézett elő? Igazságos ez?

Isten elküldi szolgáját, Mózest a fáraóhoz, hogy szóljon neki az Ő nevében: Engedd el népemet. A zsarnokok azonban azt hiszik, erősebbek Istennél, hogy uralmuk korlátlan és örök. Tévednek.

A fáraó szembeszáll Istennel és hiába sújtják a csapások, már nem tud engedni. Isten, a Tóra szerint, megkeményítette a szívét. Mit jelent ez? Miért haragszik rá Isten, miért bünteti a fáraót, ha Ő maga tette kegyetlenné? Hogy kell azt érteni, hogy Isten megkeményíti a zsarnokok szívét?

A zsarnok legveszélyesebb ellensége önmaga, az, ha beleszeret önnön hatalmába és már nem is tud engedni, még a saját érdekében sem. Ha már nem figyel a jelekre, amelyeket Isten küld neki, a népét sújtó csapások sem érdeklik. A zsarnokság az, amely megkeményíti a szívet, hogy egy idő után a fáraó saját hatalommániája rabszolgájává válik. Már nem ura többé döntéseinek, már nem tud megtérni többé. Van úgy, hogy már túl messzire mentünk. Eljöhet az idő, amikor maga a fáraó is önnön uralma rabszolgája lesz. A Jóisten megkeményíti a szívét, de ez a kemény szív az őszíve marad, ő hozza a döntéseit, ő a felelős értük.

Marcus Aurelius pogány uralkodóként valahogy megértette ezt, azért figyelmeztette magát, hogy „el ne császárosodj”.

Nem csak a fáraókat fenyegeti ez a veszély, de a munkahelyi főnököket, közös képviselőket, apákat és anyákat, pedagógusokat is, mindannyiunkat. Életünk alá és fölérendeltségek bonyolult hálózata, vigyáznunk kell, hogy a szívünk meg ne keményedjen, ne váljunk hétköznapi kapcsolatainkban mi is zsarnokokká – a Tóra előre figyelmeztet.

Térj meg egy nappal halálod előtt – tanítja a zsidó hagyomány. Hogy mikor lesz, sosem tudhatod. Az ember a föld porából vétetett és minden, amit az Ég alatt gyűjt, hatalomból, hírnévből, pénzből, hiábavalóság. Minek akarnál birtokolni, mint a fáraó? Gyönyörködj abban, ami nem a Tiéd: a mezők liliomai, a bérházak gangjai, a gyerekeid. Vigyázz, hogy el ne fáraósodj-tanítja a Biblia. Erről szól a Szombat is, a világ elengedéséről és a gyönyörködésről. Térj meg most, amíg még nem kemény a szíved.

Jó szombatot kívánunk!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008