mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2023. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Vámos Miklós: Erre nincs bocsánat

2019-01-08 14:50:32
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Vámos Miklós a Facebook közösségi oldalán tette közzé, hogy az őt és Koncz Zsuzsa énekesnőt ábrázoló plakátra Dávid-csillagokat rajzoltak. Az író többek közt azt írja: juszt is zsidó leszek, s tiltakozom.


v__mos_jusztiszsidoleszek.jpg

A Líra könyvcsoport egyik plakátján együtt szerepel Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas énekesnő és a József Attila-díjjal, valamint Príma Primissima díjjal is kitüntetett Vámos Miklós író. Habár ártalmatlan kulturális hirdetésről van szó, az mégis gyalázatos antiszemita indulatot gerjesztett: egyelőre ismeretlen tettesek Dávid-csillagokat rajzoltak az énekesnő és az író arcára.

Vámos Miklós nem hagyta annyiban a dolgot, és a szerzői Facebook-oldalán ma egy tiltakozó bejegyzést tett közzé, amelyben ez olvasható:

„Na, emberek. Ezt kapjuk ma, amiért plakátra kerültünk. Koncz, a pélyi parasztcsalád sarja, és én, a félig szláv (anyám neve Ribárszky). De azért az atyai ág zsidó volt, míg egészen kiirtották őket. Az ő nevükben juszt is zsidó leszek, s tiltakozom. Ámbár sejtem, a tettesek nem tudják, mit cselekszenek. Uszítóikra (előretoltak, sorosozók, új kultúrát teremteni óhajtók) szórom a lehető legsúlyosabb átkokat. S üzenem: ez itt az én hazám is, takarodjanak el ők. S ha van képük, csak uszítsanak és zsidózzanak tovább, 2019-ben is. Aztán egyék meg, amit főztek. Erre nincs bocsánat.”

Az író rövid posztja két óra alatt több mint háromezer megosztást ért el, a szöveghez mintegy háromszázan szóltak hozzá. Remélhető, hogy az antiszemita uszítás a hatóságok figyelmét is fölkelti – Nyugat-Európa egyes országaiban ugyanis a rendőrség ilyen esetben hivatalból nyomozást indít.

K. Zs.


 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008