mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2023. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Gyász: Elhunyt Hermann Ildi fotóművész

2019-01-09 21:00:06
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Megrendülten értesültünk róla, hogy tragikusan fiatalon meghalt Hermann Ildi, számos rangos szakmai díjjal kitüntetett fotográfus.


 hermannildi_gy__sz.jpg

A Mazsihisz.hu portál olvasói tavaly szeptemberben olvashattak interjút Hermann Ildivel az általa készített, Hiányzó történetek című szöveg- és képsorozatról, amely New Yorkban élő, magyar származású holokauszt túlélőkről szól. Azt terveztük, hogy hamarosan újabb, jelentős szakmai sikert jelentő munkáiról adhatunk hírt. Ám ehelyett arról a tragédiáról kell beszámolnunk, hogy Hermann Ildi – életének 41. évében – meghalt.

„Tervek voltak, ötletek. Aztán egyszer csak váratlanul véget ért a forgatás, lámpák fel, a főszereplő eltűnt. Nem látszik sehol. Nincs már sehol. Az elképzelt forgatókönyv és megírt szövegek széthullanak a semmibe. A fejünkben már megvalósult jövő képei egy villanással égnek ki bennünk. Csak dermedten figyeljük, hogy hogyan változik meg a világ teljesen és örökre. Még nem fogtuk fel, hogy mennyivel rosszabb hely lesz nélküle. Ahogy azt sem, hogy mennyi kép nem fog megszületni már soha, és így ezeket a pillantásokat, amiket csak ő tud a dolgokra, emberekre vetni, már soha nem ismerjük meg. Kevesebbet fogunk látni, érteni, észrevenni a körülöttünk zajló valóságokból, mert ő nincs, hogy elkészítse róla a fotókat, kiemelje azokat a pillanatokat, látványokat, mikrotörténéseket, amik mellett mi simán elmegyünk. Nem mond már semmit a világról. Azzal a fanyar humorral. Azzal a nagyon erős empátiával. Azzal a különleges, hihetetlen keresetlenséggel. Azzal a látszólagos szenvtelenséggel, amely mögött valami egészen mély és szép érzékenység dolgozott.”

Ez az idézet abból a szívbemarkoló búcsúztatóból származik, amelyet Somogyi Zsófia írt róla a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ weboldalán. Honlapunk is ezzel búcsúzik Hermann Ilditől.

Emlékéből fakadjon áldás.
 

Hermann Ildi 1978-ban született Budapesten. 2002-ben diplomázott az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán magyar-művelődésszervezés szakon, 2012-ben pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterképzésén szerzett diplomát fotográfia szakon. 2006-tól három éven keresztül Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjas volt, 2011-ben elnyerte a Dunaújvárosi Fotóbiennálé fődíját, 2012- ben pedig a Lucien és Rodolf Hervé emlékére alapított fotós pályázaton megkapta a zsűri különdíját. 2019-re elnyerte a Capa Központ ösztöndíját is.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008