mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

A tfilin törvényei

AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Tfilin törvényei


1. Néhány szó a "Tfilin"-ről (Imaszíj). Nagyon kedves és drága parancsunk van az Örökkévalótól a "Tíilin"-felvevésre. Maga a Tfilin két részből áll: látható és láthatatlan részből. A látható rész az, amit a fejre és a karra felveszünk. A láthatatlan rész, pedig az, ami a Tfilin belsejében van. Nem egy mester készíti mind a kettőt. Igen nagy körültekintéssel kell mindkettőt, elkészíteni, és ha nem előírás szerint csinálták, akkor az a Tfilin nem használható, és aki abban a Tfilinben imádkozott, az úgy tekintetik, mintha Tfilin nélkül imádkozna egész életén át.
2. Ügyelni kell, hogy úgy a Tfilin, mint a szíjak feketék legyenek. Arra is nagyon kell vigyázni, hogy a Tfilin sarkai ne legyenek lekopva, mert könnyen megeshet, hogy aztán kilyukad ott, amit nem is vesz észre és akkor a Tfilin nem kóser.
3. Reggel nem szabad a Tfilint felvenni, csak amikor már olyan világos van, hogy ismerősét négy lépésről megismeri. De amikor még teljesen sötét van, nem szabad a Tfilint felvenni.
4. Vigyázni kell, hogy a Tfilin, ami a fején fekszik, ne csússzon lejjebb, mint a haja széle, mert ha a Tfilin lejjebb van úgy minosül, mintha Tfilin nélkül imádkozna. Ügyszintén vigyázni kell, hogy a fejen úgy feküdjön a Tfilin, hogy az a két szeme között legyen, illetve amikor a fején van a Tfilin, az orrával egy irányban feküdjön.
5. A fej-Tfilin közvetlen a haján feküdjön, nem szabad a Tfilin és a haj között valaminek lenni. Akinek tehát hajfrizurája van, az nem teljesíti tökéletesen a Tfilin-parancsot. Úgyszintén az a Tfilin, ami a karján fekszik, az is közvetlen a karizmon feküdjön, és ne legyen közte és a Tfilin között sem kötszer, sem más valami.
6. Mikor a karjára teszi a Tfilint, imát mond és nem szabad addig beszélni, amíg fel nem veszi a fejére is a Tfilint és imát mond reá.
7. Ha valami okból nem tud csak egy Tfilint felvenni, akkor csak egyet vesz fel, ugyanis a kar-Tfilin és a fej-Tfilin nem függnek egymástól, és ha nincsen csak fej-Tfilin, akkor csak azt veszi fel, ha nem tud még egyet szerezni a karjára is.
8. Általában minden ember a balkarjára helyezi a Tfilint. Azonban aki balkezes, az a jobbarjára teszi.
9. A szíjak szélessége olyan széles legyen, mint egy árpának a hosszúsága. A fejszíjaknak hosszúsága a köldökéig érjen. Az a szíj pedig, amit karjára csavar, annak olyan hosszúnak kell lenni, hogy hétszer körülcsavarja a karját és háromszor körülcsavarja a középső ujját és aztán meg kell tudja még erősíteni. Ha valamelyik szíj elszakadt, kérdezze meg a rabbit, miképpen kell cselekednie.
10. Állva kell a Tfilint fel- és levenni. Felvenni előbb a kar -Tflint kell, levenni, pedig először a fejről és azután a karról.
11. Szombat és ünnepnap kivételével a Tfilint mindennap fel kel venni. Fél ünnepkor, pedig különféle szokások vannak. Némely helyen fél ünnepkor egyáltalán nem veszik fel a Tfilint, vannak azonban helyek, ahol felveszik, de imát (Brachat) nem mondanak a felvevéskor, viszont olyan szokás is van, ahol felveszik a Tfilint és imát is mondanak a felvevéskor.
12. Minden 3 évben szokás a Tfilint megvizsgáltatni, nincs-e valami javítani való rajta.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008