mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

Haláltábor

AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

HALÁLTÁBOR


A munkatábor és a megsemmisítő tábor között az volt a döntő különbség, hogy az előbbiben huzamosan dolgoztatták a foglyokat, gazdasági hasznot várva az olcsó és kíméletre nem szoruló munkaerő alkalmazásától, az utóbbiban, pedig meg­érkezésük után azonnal vagy rövid időn belül megsemmisí­tették őket. A haláltáborokban szenvtelen mérnöki pontos­sággal dolgozták ki a tömeges megsemmisítés leginkább cél­szerű technikáját, több szakaszban. Az agyonlövést hamar túl költségesnek és a kivégzőosztagokra nézve kényelmetlennek találták, ezért elgázosítással próbálkoztak. Az elso ilyen irányú kísérleteket az elmebetegek és más fogyatékosok megsemmisítésére megindított eutanázia program keretében Brandenburgban végezték (1939 nyarán, tömeges mére­tekben 1939 decemberétol kezdve), és kipróbálták a buchenwaldi láger foglyain is, szintén egy közeli eutanázia intézetben (Bernburg, 1941. november).

A külmhofi Chelmno (Chetmno) lágert, félúton Varsó és Poznan (Poznarí) között, Lodz közelében, 1941 szeptembe­rében állították fel. Itt tömegméretekben eleinte kipufogógázt vezettek a teherautók zárt rakterébe; eleinte négy, késobb összesen hét „halál-automobil"-lat dolgoztak (első alkalom­mal 1941. december 8-án), a holttesteket a közeli fenco erdőben égették el. A láger nagyüzeme 1943. április-májusáig tartott. Ugyanezeket a teherautókat Zimonyban utóbb egészen 1942 nyaráig használták, a Vöröskereszt jármuveinek tüntetve fel oket, lassú tempóban összesen 15000 szerbiai zsidót öltek meg bennük. Azután az egyik teherautót elvitték Rigába, bevált ott is, megrendeltek még egy hasonlót. Az eljárást a németek hamarosan továbbfejlesztették, oly módon, hogy a továbbiakban a kipufogógázt külön e célra épített helyiségekben (ún. Gaskammer, „gázkamra") alkalmazták. A tetemek elégetése céljából eleinte magukkal a foglyokkal égetőgödröket vagy nagyméretű, szabványos árkokat ásattak, később égetőkemencéket (krematórium) építettek, majd amikor a krematóriumok kapacitása nem volt elegendő - ismét visszatértek az egyszerű árkokhoz. A megsemmisítő táborok fölött állandó sötét füst- és pernyefelhő állt, földjük félig elszenesedett emberi csontokkal keveredett.

Wannsee után, 1942. márciusában a lengyel fokormányzóságban további megsemmisítő táborokat állítottak fel (több helyütt a már meglévő munkatábort alakították át megsemmisítő táborrá); ezek, Lublin közelében: a várostól délkeletre, Belzec (Belzec), ide az első nagyobb „szállítmány" (transz­port) 1942. március 12-én érkezett meg, a gázkamrák március 15-től több mint egy éven át folyamatosan üzemeltek, ide hozták a zsidókat a lembergi (Lvov / Lviv) gettóból is, egy lőszervagon felrobban(t)ását követően leállították a gázkamrákat (1943. április), a tömegsírokból a holttesteket kiásták és elégették; Lublintól északkeletre Sobibor (Sobibór), a Bug folyó mellett, itt a megsemmisítő tábor építését 1942 márciu­sában kezdték meg, májusban már teljes üzemmel muködött, egy lázadás (1943. október 14) után felszámolták; Majdanek, ahol a német-lengyel háború hadifoglyai számára alapított (1940.) tábort alakították át gyűjtő- (1941. szeptember), illetve megsemmisíto (1942. április) táborrá, gázkamráit és krema­tóriumát a későbbiekben többször felújították és kibővítették, ínaz SS egyetlen napon, amelyet „aratóünnep"-nek neveztek el (1943. november 3.), összesen 17000 zsidó foglyot lott agyon. Varsó közelében állt Treblinka, ahol az 1941-ben meg­nyitott gyűjtotábort 1942. május-júliusban építették ki meg­semmisítő táborrá, az első tömeges elgázosítást július 23-án végezték, a tábort az 1943. augusztus 2-i fogolylázadás után néhány hónappal bezárták (1943. november), fennállása alatt összesen mintegy 870000 embert öltek meg itt. Rövid idő múlva már számos város közelében működött koncentrációs táborral kombinált megsemmisítő tábor Lengyelországban, de Németország és Ausztria területén is igen sokan pusztultak el a lágerekben.


hal__lt__bor_5.jpg

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008