mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

Készülődés a Szombatra

AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Készülődés szombatra

1. Annyira kedves és becses előttünk a szombat, hogy minden egyes embernek részt kell venni pénteken a szombati ételek elkészítésében. Így például a nagy Rabbi Chiszda pénteken összevágta a szombatra szükséges zöldségeket, Rabbi Joszef fát vágott pénteken szombatra. Rabbi Zéra meggyújtotta pénteken a tüzet, Rabbi Náchmán pedig kicsinosította szobáját a szombat tiszteletére. Pedig mindezeknek a nagy embereknek volt cselédjük, mindamellett maguk is végeztek valami dolgot a szent szombat tiszteletére. Tanuljunk tehát tőlük, hogyan kell a szombatot tisztelni és becsülni.
2. Minden pénteken három kalácsot sütnek a szombat tiszteletére. Egyet péntek estére, egyet szombat délre, a harmadikat, pedig szombat délutánra, úgynevezett "Szeudá Slisit"-re. De minden alkalommal, amikor egyik kalácsot felvágják, legyen mellette még egy másik egész kalács, úgynevezett "Lechem Misne", dupla kalács.
3. Minden pénteken, ha lehet, meg kell fürödni meleg vízben; ha azonban nem teheti, akkor legalább kezét, lábát és arcát mossa meg meleg vízben. A körmeit is le kell vágni minden pénteken, de vigyázzon, hogy a levágott körmöket ne dobálja széjjel, hanem égesse el őket.
4. Minden pénteken, estefelé, szálljon kissé magába és gondolkozzék, vajon az elmúlt hat napon nem tett-e valami rosszat embertársának, nem vétett-e Isten ellen, mert a szent szombatot megtisztult lélekkel kell fogadni.
5. Pénteken estefelé, mielőtt a szombat beállt, az ételeket le kell venni a karikákról, illetve a tűzhelyről, hogy ne főjön tovább, de a tűzhelyen maradhatnak olyan helyen, ahol nem főhetnek tovább.
6. Az úgynevezett "Sóletet" pénteken még világos nappal kell a kemencébe rakni, vagy pedig az elektromos lassúégő platára tenni,
7. Pénteken estefelé ürítse ki az összes zsebeit minden tárgytól, nehogy szombaton hordjon a zsebében akármit is' Még a zsebkendojét se hordhatja szombaton a zsebében.Péntek esti gyertyagyújtásról

1. Pénteken estefelé, legkésőbb fél órával előbb, mint a csillagok láthatók, gyertyát kell gyújtani és minden munka - legkésőbb akkor - beszüntetendő.
2. A szombat tiszteletére kívánatos minél több gyertyát gyújtani. A gyermektelen asszonynak ajánlatos, hogy a gyertyagyújtás után mondja el azt az imát, amit "Ros Hásáná" másodnapján "Háftorá"-nak mondanak. De nagy bensőséggel mondja el ezt az imát.
3. A gyertyagyújtás kötelező úgy a nőre, mint a férfira, de a nőkre inkább hárul ez a kötelesség, mert az első nő, Éva, az ő ismert vétkével elsötétítette a világot, és ezért a nő gyújtja szombat tiszteletére a gyertyát, hogy az okozott sötétséget eloszlassa. De ha az asszony nincs otthon, akkor a férfinak kell gyertyát gyújtani. A gyertyáknak legalább egy fél órán át kell égniük a vacsora alatt.
4. Szokás, hogy gyertyagyújtás előtt a nők megmosakodnak, és tiszta ruhát vesznek fel.
5. Előbb meggyújtják a gyertyákat, és csak azután mondják rá az áldást.
6. Ha az asszony egyszer pénteken elfelejtett gyertyát gyújtani, akkor minden pénteken estefelé egy gyertyával többet gyújtson, mint amennyit szokott gyújtani.
7. A kalácsot gyertyagyújtás előtt kell az asztalra tenni.
8. Gyertyagyújtás után nők nem végezhetnek semmiféle munkát.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008