mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

Különféle fontos törvények

AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Különféle fontos törvények


1. A szakált nem szabad borotvával levágni.
2. Nem szabad egy szobában, idegen nővel egyedül tartózkodni.
3. Kóser húst csak olyan helyről vegyen, amely szigorú felügyelet alatt áll. Különösen, ha vágott baromfit vásárol, nagyon vigyázzon arra, hogy igazi vallásos zsidótól vegyen.
4. A hízott libának, vagy hízott kacsának meg kell nézetni a begyét (véset) a rabbinál, nem, pedig otthon a háziasszony. Azaz asszony, aki maga nézi meg a begyet (véset) és nem küldi a rabbihoz, a tréflit eszik.
5. Ha tréfli baromfija van, azt nem szabad zsidónak eladni, aki úgysem tartja a vallást, mert zsidó nem adhat el semmiféle zsidónak tréfli ételt, vagy tréfli italt.
6. Zsidóasszonynak nem szabad saját hajban járni. Mikor férjhez megy, le kell a haját vágatni.
7. Zsidó férfiak nem táncolhatnak nőkkel és zsidó nok, nem táncolhatnak férfiakkal. A tánc a nehéz, nagy bunök okozója. Kerüljétek!
8. Mindenki köteles a szegény embernek valamit adni. Különösen vigyázzon, hogy meg ne sértse a szegényt.
9. Mindegy, akármilyen vallású az a szegény, pártfogolni és segíteni kell őt.
10. A legszebb és legértékesebb segítség az, ha egy önálló keresettel bíró embert nem hagyunk koldusbotra jutni, és segítségére sietünk, hogy tovább folytathassa iparát vagy üzletét.
11. Mikor adunk valamit, legjobb, ha titokban adjuk, kerülni kell a feltűnőséget. Lehetőleg négyszemközt adjunk a szegény embernek.
12. Ha valaki elszegényedett, nem szabad mindjárt adományt elfogadni, próbálkozzék valami munkával, hátha el tudja kerülni az emberek adományát.
15. A tűzhelyen, ha húsos és tejes ételt főznek egy időben, ügyelni kell, hogy a tejes étel ne nagyon közel álljon a húsos fazékhoz. Ha tej vagy tejes étel aláfutott a húsos edény alá, meg kell a rabbitól kérdezni, mi a tennivaló.
16. Mindenféle gyümölcsnek tilos az élvezése a gyümölcsfa elültetésének első három évében; tilos a magja és a héja is. Eladni sem szabad. Akár magot, vagy gallyat ültetett el, akár egy régi fát ásott ki a helyéről és elültette egy új helyre, mindezeknek a gyümölcsét nem szabad az első három évben sem enni, sem eladni, sem más módon élvezni. Még ha más vallásúé a fa, akkor sem élvezhet belőle a zsidóvallású az első 3 évben.
17. A negyedik évben ki kell váltani a negyedik évben termett gyümölcsöt. Ez úgy történik, hogy az érett gyümölcsöt leszedi a fáról és elővesz egy darab pénzt és azt mondja: "ezzel a pénzel kiváltom ezt a negyedik évben termett gyümölcsöt". Ha a pénzt bedobja egy folyóba a gyümölcsöt már eheti. Ki lehet még váltani a 4-ik évben termelt gyümölcsöt olyan gyümölccsel, amit szabad enni. Például van egy mázsa almája a 4-ik évből, akkor elővesz 2-3 darab almát, amit szabad enni és azt mondja: "ezekkel az almákkal kiváltam ezt a 4-ik évben termett almát". Azt a 2-3 almát, amivel kiváltotta, összevagdossa és bedobja a folyóba és azután már szabad enni a 4-ik évben termett almát. Az ötödik évi gyümölcs minden kiváltás nélkül ehető már.
18. Nem szabad almafába, körtefát beoltani, vagy fordítva; egyáltalán nem szabad egyik fajta gyümölcsöt beoltani a másik fajtába. Még tartani sem szabad ilyesmit a birtokában.
19. Nem szabad két fajta állatot összehozni, hogy ez által egy vegyes fajtájú állat szülessen. Például nem szabad lovat szamárral összehozni, hogy öszvér szülessen. De ha nem is a szaporítás a célja, akkor sem szabad őket összehozni. A szárnyasoknál is fennáll ez a tilalom
20. Nem szabad olyan ruhát felvenni, amely gyapjúból és lenből van összeállítva. Például a kelme gyapjú és egy kis bélése len. Vagy pedig gyapjúkelmét varrtak len cérnával, ilyen ruhát nem szabad zsidónak felvenni.
21. A zsidó vallás 613 töményből áll. Ez két részre oszlik. Az egyik része tettekből áll, például naponta "Tfilin"-t felvenni, a szegényt segíteni. 'Tórát tanulni stb. Ezek mind "cselekvő"-törvények. Annyi "cselekvő"-törvényünk van, mint amennyi része (tagja) van az emberi testnek: összesen 248. Ezen kívül van 365 olyan törvényünk, amelyek mind csupán "eltiltások". Például tilos tréflit enni, tilos szombaton munkát végezni, tilos borotválkozni stb. Ilyen eltiltó törvényünk 365 van, éppen annyi, mint amennyi ér van az emberben. Összesen van tehát 613 vallási törvényünk.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008