mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

Törvények az áldásmondásról

AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Törvények az áldásmondásról


1. Ha kenyeret akar enni, akkor kezeit előbb meg kell mosnia és áldást (Netilát jadaijim) mondani. A kenyérre külön áldás (Hámoci) mondandó.
2. A vízre, sörre, pálinkára (Sehákol) áldást kell mondani. Ha azonban ebéd közben akar sört, pálinkát vagy vizet inni, akkor ezekre nem kell külön áldást mondani, mert az a szabály, hogy ha kenyérhez mosdott és "Hámoci"-t mondott, akkor "Sehákol" imát nem kell semmire sem mondani. A borra azonban kell külön "Pri hágáfen"-t mondani, még ha kenyérhez mosdott is előbb, kivéve péntek este, ha borra csinált "Kidus"-t, akkora Kidusnál már mondott a borra "Pri hágáfen"-t és ezért nem kell már azután evés közben a borra még egyszer "Pri hagafen"-t mondani. Ugyszintén, ha evés előtt ivott bort és eszében volt, hogy evés közben is fog bort inni, akkor sem kell még egyszer a borra "Pri hagafen"-t mondani.
3. Evésközben, ha gyümölcsöt akar enni, "Pri háéc" áldást kell mondania. Ha azonban a főétele gyümölcs lesz kenyérrel, akkor nem kell a gyümölcsre külön "Pri háéc"-t mondani, elég, ha "Hamoci"-t mond a kenyérre.
4. Evés után áldást kell mondani (Birchát Hámazon) ezt a közönség "Bencsolás"-nak nevezi. Amig meg nem Bencsolnak, nem szokás a kenyeret levenni az asztalról.
5. Még ha csak egy kis darabka kenyeret evett és más semmit, akkor is kell utána Bencsolni és kenyérevés elott, ,,Hámoci"-t mondani
6. Mikor "Bencsol", ne álljon, ne sétáljon, hanem üljön le, és úgy mondja el az étkezés utáni imát. Úgyszintén ne üljön ingujjban vagy sapkában, mikor "Bencsol", hanem vegye fel a kalapját és a kabátját.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008